turk.internet.com – ACM’in Yurtiçi ve Yurtdışı Hedefleri

Agile Konusunda Türkiye ve Yurtdışında Çalışmalara Devam Ediyoruz

Ahmet Akdağ / ACM Yazılım Teknolojik Çözümler Yöneticisi 22 Ağustos 2008

Ahmet Akdağ;Agile şu anda dünyada en çok tercih edilen yazılım geliştirme metodolojisi. Türkiye’de çok yaygın olduğunu söyleyemeyeceğim ancak bundan 1 sene önce sektörde bilinirliği ile şu anki bilinirliği arasında büyük farklar var. Sektör olarak en büyük problemlerimizden biri kaynak israfı. Agile felsefesinde ise kaynak israfını önlemek birinci hedef ki bu da uygulandığında inanılmaz değişim metriklerini ortaya koyabiliyor.turk.internet.com; Açık kaynak kodlu çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz? Bu çalışmalar yazılım sektörüne nasıl bir katkıda bulunabilir?Ahmet Akdağ; Açık kaynak kodlu yazılımların bilgi paylaşımı ve kaliteyi arttırdığını düşünüyorum. Bu nedenle de bilgimizin bizde kalmasından değil paylaşılmasından ve yararlanılabilir olmasından yana çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca bilginin tek başına önemsiz olduğunu ve zekayla bir araya geldiği zaman ancak çözüm haline gelebileceğini de belirtmekte fayda var. Kısa bir zaman içinde yine ısrarla üzerinde durduğumuz sürekli entegrasyon araçlarında çeşitli eksikleri kapatmaya yönelik açık kaynak kodlu ürünümüzü paylaşıyor olacağız. Ayrıca 2009’un çeyreklerinde de .Net ve Java ile geliştirmekte olduğumuz çeşitli ürünlerimizi sektörle paylaşıyor olacağız. Bu sayede de bilgi paylaşımı ve kalite vizyonumuzun sektöre yansımasını ve ülkemizin yazılımda global ölçekte bilinen kaynaklardan biri haline gelmesini hedefliyoruz.

turk.internet.com; Agile yazılımların geleceğini nasıl görüyorsunuz? Türkiye’de, Agile yazılım geliştirme konusunda bir eğilim var mı?

Ahmet Akdağ; Agile şu anda dünyada en çok tercih edilen yazılım geliştirme metodolojisi. Türkiye’de çok yaygın olduğunu söyleyemeyeceğim ancak bundan 1 sene önce sektörde bilinirliği ile şu anki bilinirliği arasında büyük farklar var. Sektör olarak en büyük problemlerimizden biri kaynak israfı. Agile felsefesinde ise kaynak israfını önlemek birinci hedef ki bu da uygulandığında inanılmaz değişim metriklerini ortaya koyabiliyor.

Bizler Agile konusunda Türkiye’de ve yurtdışında ciddi çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Sektörü bilinçlendirme adına da gerek web sitemizden (www.acm-software.com ) gerekse de yazılı yayınlar ile çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Agile Türkiye’de doğru uygulanabiliyor olursa edineceğimiz verimlilik ve kalite artışının birçok şirketin maliyetlerini düşüreceğinden ve daha sağlam vizyonla hareket etmelerini sağlayacağından hiç şüphemiz yok. Son 1 yıldır ise bir çok şirketin koçluğumuz ile Agile’ı uyguladıklarını, verimlilik ve hızlarını nasıl arttırdıklarını gördük. Eğer yayılma bu hızla devam edecek olursa önümüzdeki 2 yıl içerisinde bir çok şirketin bu metolojiyi benimsemiş ve zarar eden projeler yerine fazlasıyla kar eden projelere dönüşmüş olmasını görüyor olacağız.

turk.internet.com; 2009 için ne gibi hedefleriniz var? Yurtdışına açılmayı düşünüyor musunuz?

Ahmet Akdağ; ACM olarak Agile ve Agile pratikleri üzerine çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu pratiklerin kültürümüzde en iyi sonucu vermesi için belirli metriklere dayanan çeşitli araştırmalar yapmaktayız. Ayrıca bir yazılım teknoloji şirketi olarak da 2009 içerisinde yayınlayacağımız Agile pratiklerinde kullanılabilecek açık kaynak kodlu ürünlerimizin sektördeki yazılım projelerine doping etkisi yaratmasını hedefliyoruz. ACM olarak teknik ekibimizi de büyütmeye devam edeceğiz. Müşteriden kaçmadan, interaktif çalışma ile geliştirdiğimiz müşteriye özel projelerimiz ve danışmanlık hizmetimizin çerçevesini büyüterek büyümeyi hedefliyoruz.

Yurt dışı çalışmaları için şu an henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Fakat, 2009 yılı içerisinde hayata geçirmeyi planladığımız katma değer yaratacak kimi projelerimizle ilgili Türkiye’deki hedeflerimize ulaşabilirsek, bir sonraki aşama olarak aynı başarıyı yurt dışı pazarlara da taşımayı elbette ki de istiyoruz.