ACM’den Yeni Bir Soluk!

Agile (Çevik) yazılım geliştirme süreçlerinin Türkiye’deki ilk ve lider temsilcisi olan ACM’den bölgeye yeni bir soluk!
Agile yöntemler konusunda uzmanlaşmış ve bu uzmanlığını Türkiye’nin en büyük kurumsal şirketlerinin IT yapılarında bir çok projede Agile yöntemlerin uygulanmasına öncülük ve liderlik eden ACM’den Türk bilişim sektörü adına bir ilk daha!
ACM ile Türkiye Artık Proje ve Süreç Yönetimi Alanında Bilgi İhraç Ediyor!

Agile süreçlerin Türkiye’deki en önemli temsilcisi olan ACM kurumların Agile dönüşümleri için destekte bulunduğu projelerden edindiği deneyim ve bugüne kadar Scrum.org işbirliğinde yüzlerce kişiye vermiş olduğu Uluslararası Sertifikalı Agile&Scrum eğitimleriyle dünyaya açılarak, konusunda sahip olduğu bilgiyi ihraç etmeye başladı. Bu bağlamda bünyesinde bulundurduğu yine uluslararası akredtasyona sahip eğitmenleri ile Suudi Arabistan, Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Mısır, İsrail, Rusya ve Kazakistan gibi bölgedeki birçok ülkede eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Yürütmüş olduğu birçok proje ile Türkiye’de lider konumda olan ACM bölgede de tercih ediliyor.

Türk Bilişim Sektörünün Agile yöntemler ile yazılım geliştirmede dünya normlarını yakalamasında önemli bir paya sahip olan ACM, sağlamış olduğu hizmetleri ile artık ülke sınırlarını aşıyor. Ülkemiz bilişim sektörü için de büyük bir adım olarak, komşu ülkelerin de yazılım ürünlerini olabilecek en etkili ve hızlı biçimde geliştirebilmelerini sağlamak için tüm dünyada uzun süredir yaygın olarak kullanılan Agile süreçleri komşu ülkelerle de tanıştırarak, alanında sahip olduğu bilgiyi bölge ülkelerindeki müşterileriyle de paylaşıyor.

Bu dönüşüm dizisinin ilk ayağında ise eğitim ve danışmanlık projesi kapsamında Suudi Arabistan’da bulunan ACM Kurucu Ortaklarından Ahmet Akdağ bölgedeki vizyonlarını ve Bank Saudi Fransi şirketi ile gerçekleştirilen projenin detaylarını şu şekilde aktardı; “Agile yöntemler insan merkezli süreçler olduğundan, kültürel farklılıklar kimi zaman şirketlerin Agile dönüşümlerini tamamlayabilmelerinde avantaj ya da dezavantaj olarak karşımıza çıkabiliyor. Güven problemleri, düşük şeffaflık ve disiplin anlayışı, yüksek hiyerarşik düzen, şirket değer yargılarındaki problemler vb. Agile yöntemlerin uygulanmasını zorlaştırabiliyor. Bu noktada değişimin lokal kültüre aşina ya da çabuk adapte olabilen kişilerce yönlendirilmesi de dönüşümün başarısını arttırıyor. Bizler de ACM ailesi olarak batıdan yayılmaya başlamış olan ve dünya’da başarısı artık tartışılmayan bu süreçlerin bulunduğumuz coğrafyadaki şirket lokal kültürleriyle entegrasyonunu sağlıyoruz. Bölgemiz ile en iyi pratikler arasında, her iki tarafı sentezleyen bir köprü konumundayız da denilebilir.

Bank Saudi Fransi de Riyadh merkezli Suudi Arabistan’daki en önemli bankalardan. İçeride oturmuş bir süreç olmasına rağmen üretkenlik, verimlilik ve çabukluk konusunda yaşadıkları problemleri Agile süreçlerin çözebileceğini düşünerek bizlerle iletişime geçtiler. Bizler de diğer projelerde de yaptığımız gibi büyük düşünüp küçük başladık; Agile sürecin uygulanabilirliğini gözlemleyebileceğimiz uygun bir pilot proje belirledik. Bununla paralel olarak şirketin mevcut problemlerini inceleyip şirketin o anki durumunun bir fotoğrafını çektik. Sonrasında ise pilot projede görev alacak olan kişileri, rol bazlı uluslararası sertifikalı eğitimlerle sertifika sınavlarına hazırlayarak süreci devam ettirdik. Şu an bankada 2 takım Agile yöntemler ile geliştirme yapıyor ve daha şimdiden müşteri ile öncesinde yaşadıkları birçok problemi aşmış durumdalar. Gözle görülür bir değişim olması tüm bankada birçok birimin dikkatini çekti ve yeni takım hazırlıkları da başlamış durumda. Ayrıca mevcut süreç içerisindeki darboğazları Agile süreçler ile yaratılan şeffaflıkla net bir şekilde gözlemleyebilir durumdayız, bu da problemlerin aşılmasında büyük kolaylık sağlıyor.

Bölgemizde başlatmış olduğumuz dönüşümün başarılarını görmek bir taraftan bizleri çok memnun ederken öte yandan ülkemizde sürecin hala yavaş yol aldığını görüyoruz. Şirketlerin Agile süreçleri pilotlar üzerinden denemelerinin işin doğasına da uygun bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde yazılım geliştiren şirketler, pilot projeler ile Agile’ın getirilerini kendi süreçlerini etkilemeden ve büyük risk almadan görebilirler.

Gerek yurt içinde gerek yurt dışında gerçekleştireceği projeleri ile Türk bilişim sektörünün uluslararası rakiplerle yarışabilecek noktaya geldiğini gösteren ACM, Almanya ve Suudi Arabistan ile başlayan global projelerini Avrupa ve Orta Doğu’daki diğer ülkeler ile de devam ettirecek.”